Winterbanden voor uw leaseauto - wat te doen

Winterbandcloseup

Winterbanden. Elk jaar is het weer zover. De herfst valt in en leaserijders worden geconfronteerd met een lagere buitentemperatuur, veel regen en veranderende omstandigheden op de weg. Winterbanden brengen in dat geval vaak de uitkomst. Lees hier alles over winterbanden en 10 veel voorkomende misverstanden over winterbanden.

Winterbanden monteren voor berijders

Er zijn veel berijders van een Noordlease leaseauto die winterbanden in hun leasecontract hebben opgenomen. Zij ontvangen jaarlijks ruimschoots op tijd bericht van Noordlease waarin wordt aangegeven dat zij een afspraak kunnen maken om hun winterbanden te laten monteren. Bij Privé Leaseauto’s kunnen geen winterbanden in het contract worden opgenomen. 

Wilt u een afspraak maken voor uw winterbandenwissel, log dan in op uw persoonlijke MijnNoordlease omgeving voor het maken van een afspraak.

Wat zijn winterbanden?

Informatie over winterbanden
Een winterband biedt meer veiligheid op een nat wegdek en bij sneeuw/ijzel. Hoe dat komt? Enerzijds door het aangepaste profiel (van minimaal 4mm) met kleine inkepingen, anderszijds door een aangepaste rubbersamenstelling.

Een winterband beschikt over brede groeven op het loopvlak om water, sneeuw en modder af te voeren. Ook heeft de winterband zeer fijne lamellen die zich als het ware vastgrijpen in de sneeuw en op ijs. De rubbersamenstelling van een winterband is zachter dan die van een standaard (zomer)band. Het rubber van een zomerband zal bij temperaturen onder de 7°C inkrimpen en hard worden. Dit vermindert zowel de grip op de weg als de controle over het voertuig. Het rubber van een winterband is zo samengesteld dat het soepel blijft bij temperaturen onder de 7°C. Daarom bieden winterbanden een veel betere grip op de weg en controle over het voertuig.

Mud & snow symbool winterband
Mud & snow symbool winterband

Waaraan herken je winterbanden?
Aan het M+S en sneeuwvloksymbool. M+S staat voor 'Mud and Snow', modder en losse sneeuw. Het sneeuwvloksymbool is de industriestandaard voor hevige sneeuwval. Om in aanmerking te komen voor het sneeuwvloksymbool moeten winterbanden bij de standaard sneeuwtractietest minimaal 110% halen vergeleken met de referentieband. Om te voldoen aan de wettelijke eisen in wintersportlanden is de sneeuwvlokmarkering noodzakelijk. Dit wil echter niet zeggen dat sneeuwkettingen overbodig zijn.

Waarom en wanneer winterbanden?

Waarom winterbanden?
Goed schoeisel is belangrijk, zowel voor mensen als voor auto's. In de winter gaat u niet op slippers naar buiten, hetzelfde geldt voor de banden van een auto. Wie optimale veiligheid en controle in de winter wil, rijdt op winterbanden.

Wanneer winterbanden?
Afhankelijk van de buitentemperatuur kunt u doorgaans het beste in de periode oktober tot april met winterbanden rijden. Een handige hulpje is de zomer- en de wintertijd. Gaat de klok een uur achteruit? Dan is de tijd aangebroken voor het wisselen van de zomerbanden naar de winterbanden! Zolang de ‘R’ in de maand zit bent u altijd veilig(er) op weg met winterbanden.

10 misverstanden over winterbanden

Er bestaan veel misverstanden over winterbanden. Hieronder een top 10 van de meest voorkomende misverstanden:

1. ”Bij ons sneeuwt het niet (vaak), dus heb ik geen winterbanden nodig”
Sneeuw is niet het enige dat telt bij de keuze voor winterbanden. Al vanaf temperaturen onder 7°C rijdt u met winterbanden veiliger.

2. ”Ik kan mijn zomerbanden nergens kwijt als ik winterbanden laat monteren”
Veel dealers en bandenleveranciers bieden tegenwoordig aan om zomer- of winterbanden tegen betaling op te slaan.

3. ”Mijn auto heeft ABS en ESP aan boord, dat is genoeg”
Zelfs de modernste uitrusting laat het afweten wanneer de banden niet aan de situatie op de weg aangepast zijn.

4. ”Winterbanden zien er niet aantrekkelijk uit”
De nieuwe generatie winterbanden kan probleemloos op lichtmetalen velgen gemonteerd worden en ook het profiel mag gezien worden!

5. ”Mijn verzekering is uitstekend, ik ben gedekt”
De kans op een ongeval is in de winter vele malen hoger. Daarbij bent u altijd de verliezende partij bij een eventueel ongeval: tijd en zeer waarschijnlijk geld, om nog maar te zwijgen over eventuele verwondingen. Tevens is de wetgeving in onze buurlanden aan het veranderen. In bepaalde Europese landen kunt u aansprakelijk gesteld worden als u niet op winterbanden rijdt.

6. ”De topsnelheid van mijn auto is lager wanneer ik op winterbanden rijd”
In principe kunt u met winterbanden even snel rijden als met zomerbanden. De maximumsnelheid hangt af van het snelheidssymbool van de band. Pas uw snelheid echter altijd aan aan de winterse omstandigheden om ongelukken te voorkomen.

7. ”Winterbanden zijn duur”
De prijzen van winterbanden zijn ongeveer gelijk aan die van zomerbanden. In de winter houden uw zomerbanden een ”winterslaap”, zo blijven ze gespaard voor zwaar winterweer. De winterbanden kunnen op die manier meer kilometers afleggen.

8. ”Bij sneeuw en/of gladheid wordt er veel geruimd of gestrooid”
Zelfs wanneer alles op de weg optimaal georganiseerd is kunnen de ruim- en strooidiensten niet overal en op hetzelfde moment aan het werk gaan. Bereid u dus goed voor met goede winterbanden.

9. ”Nieuwe zomerbanden zijn veilig genoeg”
Zomerbanden zijn, ongeacht hun profieldiepte, per definitie niet geschikt voor winters weer. Winterbanden bieden vanwege de speciale samenstelling van het rubber ook op een koud of nat wegdek een betere grip en verhogen daarmee uw veiligheid aanzienlijk.

10. ”Het loont niet om op winterbanden te rijden, als het al sneeuwt in Nederland zijn het maar een paar dagen per jaar”
Als we alle dagen optellen waarop het sneeuwt, vriest en ijzelt, dan komen we op meer
dagen uit dan enkele tientallen dagen per jaar.

Wetgeving winterbanden in Europa

Voor veel wintersportlanden geldt dat het niet rijden op winterbanden kan leiden tot (mede) aansprakelijkheid voor ongevallen. Dit omdat de bestuurder van een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties.

Duitsland en Oostenrijk gaan daarin nog een stap verder dan Nederland. Alle (dus ook Nederlandse) auto’s moeten onder winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Het gaat dan vooral om winterbanden en voldoende ruitensproeiervloeistof. Wanneer het kouder wordt moet hierop geanticipeerd worden.

Buiten het anticiperen op het weer en het aanbevelen van winterbanden in verscheidene landen, kunnen winterbanden ook nog gebonden zijn aan een specifieke periode. Indien deze periode aanbreekt hoort elke auto van winterbanden te zijn voorzien!

Sneeuwkettingen nodig?
Met winterbanden kan het gebruik van sneeuwkettingen vaak uitgesteld worden. Bij zware sneeuw zullen echter in veel gevallen nog steeds sneeuwkettingen gemonteerd moeten worden. U monteert deze op de banden van de aangedreven as van uw auto. Let ook op de verkeersborden, in veel landen geeft een verkeersbord aan wanneer het verplicht is om sneeuwkettingen te monteren. Onderstaande afbeelding geeft weer wat de wettelijke regels in Europa zijn voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen (bron BOVAG):

Winterbanden en Sneeuwkettingen

Voordelen van winterbanden

  • Optimale grip bij temperaturen onder de 7°C
  • Betere wegligging in bochten
  • Zachtere rubberstructuur, de band vormt zich daardoor beter naar het wegdek
  • Minder kans op aquaplaning door effectieve water- en sneeuwafvoer
  • Kortere remweg bij winterse omstandigheden
  • Veiliger in de winter dan zomerbanden!